Τον ιστότοπο διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής

16.11.13

Η μαγική στιγμή του κάθε συγγραφέα. Του Κώστα Μουρσελά

tvxs.gr/node/143364
[...] Όχι, δεν αγαπώ εύκολα αυτούς τους ανθρώπους, αν και παραμένουν η τροφή μου. Θα τους αγαπήσω όμως ως ήρωές μου και είναι τότε που θα τους καταλάβω καλύτερα, και αυτή είναι και η μαγική στιγμή νομίζω του κάθε συγγραφέα, που και αν δεν έχει βρει τον τρόπο να διεισδύσει μέσα τους, αυτός, παρ’ όλ’ αυτά, θα καταφέρει στο τέλος, ακόμα και από μια ελάχιστη αφορμή, από μια ελάχιστη αφετηρία, από μια ρωγμή, να κάνει αυτό το θεσπέσιο ταξίδι στους εσωτερικούς τους χώρους, όσο κι αν αυτοί τους κράταγαν θεόκλειστους [...]
Αγαπώ τον κόσμο, αγαπώ τη ζωή, αγαπώ την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά ένας ένας ξεχωριστά οι άνθρωποι δεν μου αρέσουν, εκτός αν τους συναντήσω μέσα στα έργα τέχνης, αν τους γνωρίσω μέσα από τα έργα τέχνης.
Καμιά φορά, αλλά σπάνια, μου αρέσουν, με συγκινούν, αλλά το πιο πολύ όχι, γιατί ένας ένας ξεχωριστά βγάζει κακίες, ζήλιες, φθόνους, ιδιοτέλειες.
Αν όμως υπήρχε τρόπος να τους πλησιάσω χωρίς να μ’ έχουν αντιληφθεί, σε ώρα που ξέχασαν να φυλαχτούν, που δεν έκλεισαν πόρτες διαφυγής, που δεν κουμπώθηκαν, αν μάλιστα υπήρχε και τρόπος να μπω μέσα τους για δω τους τερατώδεις σχεδιασμούς που κάνουν στο μυαλό τους για να πληγώσουν, να υπονομεύσουν, για να δω τη χολή τους την ώρα που θα ξεχύνεται γύρω τους, τότε πράγματι θα μ’ ενδιέφεραν αφάνταστα οι άνθρωποι, θα γέμιζα από χιλιάδες περιέργειες γι’ αυτούς –και είναι τότε που θα ήθελα να τους ψάξω, να μπω μέχρι το πιο ακραίο όριο της ψυχής τους, να βρω, θα ήθελα, αν ήταν δυνατόν, έστω κι έναν μηχανικό τρόπο για να διεισδύσω στα ερεβώδη βάθη της σκέψης τους, αλλά στην πράξη δεν είναι εύκολο και δεν συμβαίνουν αυτά, όσο κι αν στήνουμε αυτί, όσο ηδονοβλεψίες της κλειδαρότρυπας κι αν έχουμε εξελιχθεί, δεν μας δίνονται εύκολα τέτοιες ευκαιρίες.
Όχι, δεν αγαπώ εύκολα αυτούς τους ανθρώπους, αν και αυτοί παραμένουν η τροφή μου. Θα τους αγαπήσω όμως ως ήρωές μου και είναι τότε που θα τους καταλάβω καλύτερα, και αυτή είναι και η μαγική στιγμή νομίζω του κάθε συγγραφέα, που και αν δεν έχει βρει τον τρόπο να διεισδύσει μέσα τους, αυτός, παρ’ όλ’ αυτά, θα καταφέρει στο τέλος, ακόμα και από μια ελάχιστη αφορμή, από μια ελάχιστη αφετηρία, από μια ρωγμή, να κάνει αυτό το θεσπέσιο ταξίδι στους εσωτερικούς τους χώρους, όσο κι αν αυτοί τους κράταγαν θεόκλειστους.
Είναι τότε που θα τους πιάσει στον ύπνο, που θα τους βγάλει έξω τα σπλάχνα, που θα τους ξεκουμπώσει, που θα τους αφήσει γυμνούς, εκτεθειμένους, που θα τους αποκαλύψει, που θα τους γνωρίσει επιτέλους σε όλο τους το βάθος.
Αυτό είναι που με μαγεύει στη λογοτεχνία και εδώ θα προσέθετα πως κι αν ακόμα ο συγγραφέας στο έργο του μας κάνει με το σταγονόμετρο τις αποκαλύψεις του για τους ήρωές του, ακόμα κι αν κρατά κλεισμένα τα χαρτιά του, πάλι η μαγεία δεν χάνεται.
Ας πούμε, ο Ιάγος, στον Οθέλλο του Σαίξπηρ, ελάχιστα θα μας αφήσει να υποψιαστούμε για τις αιτίες της απέραντης κακίας του, αλλά αυτό εμένα ως θεατή ή και ως αναγνώστη και πάλι με ενδιαφέρει΄  και με ενδιαφέρει αφάνταστα γιατί περνάει στην ευθύνη μου να βρω και να δώσω τις δικές μου ερμηνείες.

Θα μου πει κάποιος ότι ίσως ακριβώς γι’ αυτό να έγραψε και τον Οθέλλο του ο Σαίξπηρ, γιατί κι αυτός για τις ίδιες αιτίες έψαχνε, οπότε άνετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ιάγος ήταν η αφορμή για να του προκύψει ο Οθέλλος.-
[Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Μουρσελά, Ασκήσεις επί χάρτου - Ι, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κεφ.: "Κρατώντας πρόχειρες σημειώσεις στο γραφείο μου. Νύχτα" (σελ. 110-112)]

O συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια
Ο Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια ξεκίνησε μια σειρά λογοτεχνικών συναντήσεων με στόχο τη γνωριμία με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς.

Η 2η συνάντηση αυτών των εκδηλώσεων αφιερώνεται στον συγγραφέα Κώστα Μουρσελά, σε μια εφ' όλης της ύλης «Αφήγηση Έργου – Ζωής» με αφορμή την επικείμενη έκδοση του μυθιστορήματός του Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα εν λόγω αφιερώματα, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση εδώ και τρία χρόνια στα πλαίσια του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» της δημοσιογράφου και συμβούλου ανθρώπινων σχέσεων Κρυσταλίας Πατούλη, με ελεύθερη είσοδο.

Info: Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:30μμ, Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Τηλ:210-8673655

---
Διαβάστε επίσης στο Tvxs:

Σχετικά Άρθρα

02/10/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί. Gabriel García Márquez

Γράφω για να μην ξαναγράψω ποτέ.

Γράφω γιατί είμαι πολλά πρόσωπα.

Γράφω, για να μην ξαναϋπάρξουν αυτά τα πρόσωπα που είμαι,

αλλά ένα και μοναδικό πρόσωπο,

που δεν γράφει

Ελεονώρα Σταθοπούλου, Καλο αίμα κακό αίμα, εκδ. Eστία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου